Minoren

In het begin van je derde jaar heb je de mogelijkheid om een minor te volgen. Een minor is een programma van 30 studiepunten, waarin je je kan verdiepen of verbreden. Je kunt een minor van de FALW doen, of een VU brede minor. Hier vind je een lijst met alle minoren van de VU. Daarnaast is het mogelijk om je minor aan een andere universiteit te doen of zelfs in het buitenland. Voor meer informatie over een minor in het buitenland kun je op VUnet zoeken naar studeren in het buitenland. Als je een minor buiten de VU doet, moet je er wel voor zorgen dat je vakken worden goedgekeurd door de examencommissie.

Hieronder volgt een lijst met Biomedische en Biologie gerelateerde minoren aan de Vrije Universiteit.

5 Big Issues in Health

  • ”De minor die ik in het derde jaar van mijn bachelor Gezondheid en Leven heb gevolgd is de ‘5 Big Health Issues’. In deze minor komen, zoals de naam al zegt, de 5 grootste gezondheid issues aan bod waar onze maatschappij mee te dealen heeft; seksualiteit, health@work, beweging, voeding en drugs & verslaving.  De minor kwam relatief goed overeen met mijn verwachtingen, het is erg gezondheidswetenschappelijk van aard. Geen lichaamsprocessen die je uit het hoofd moet weten, maar eerder logisch nadenken en dan kom je al een heel eind. Ik heb de minor zeker als interessant ervaren, echter was het niet altijd heel erg uitdagend en ook de moeilijkheidsgraad lag niet heel hoog. Verder ben ik erg positief te spreken over alle docenten.”

Bioinformatics & Systems Biology

Biomedical and Health Interventions

Biomedical Topics in Health Care

Biomedische beeldvorming

Biomolecular & Neurosciences: track Biomolecular Sciences

Biomolecular & Neurosciences: track Neurosciences

  • ”Ik heb voor de minor Neuroscience gekozen, omdat ik erg geïntrigeerd ben door de menselijke hersenen en hoe deze het menselijke gedrag kunnen beïnvloeden. De minor werd ook aangeraden als voorbereiding op de master Neuroscience, die ik overweeg te kiezen.Ik had verwacht uitsluitend te focussen op de hersenen, maar in de eerste periode werden twee vakken gegeven die een grotere focus hadden op algemene celbiologie en welke technieken bij onderzoek gebruikt worden. Goed om wat meer over te weten, want bij onderzoek in hersenen komt ook veel celbiologie kijken, maar ik vond het jammer dat bij deze vakken de onderwerpen en de gelezen papers niet meer gelinkt werden met neuroscience.Verder voldeden de gegeven vakken wel aan de verwachtingen. Er werd aandacht besteed aan hersenaandoeningen, moleculaire en cellulaire neurobiologie en hoe de netwerken in ons brein ons gedrag beïnvloeden. De docenten brachten de onderwerpen duidelijk en enthousiast over. Op deze manier was de hoeveelheid en de complexiteit van de leerstof, die best flink kon zijn, toch goed te doen. Al met al kan ik zeggen dat deze minor zeker een aanrader is!”

Bouw, werking en sturing van het bewegingssysteem

Brain & Mind

Communicatie over gezondheid

  • Ik doe dus de minor Gezondheidscommunicatie. Ik had een minor verwacht met veel praktijk en dat kwam met name door de vakken Gezondheidsjournalistiek en Social Marketing. Mede door die vakken (en Gezondheidsrecht) heb ik de minor ook gekozen! Die verwachtingen waren helaas niet juist, met name het vak Gezondheidsjournalistiek viel wat dat betreft tegen. Ik dacht dat we zelf een gezondheidsartikel of zoiets dergelijks zouden leren schrijven, dus meer de vaardigheden. Het bleef echter bij heel veel analyseren. Bij Social Marketing was er al veel meer sprake van praktijk, ook omdat de colleges bestonden uit veel praktijkvoorbeelden en dat was erg leuk! De hele minor is over het algemeen niet moeilijk, ik zou eerder zeggen makkelijk. Vooral de eerste 2 vakken zijn heel goed te doen en misschien zelfs niet zo uitdagend als je in eerste instantie verwacht van een derdejaarsvak. De 2e periode is al wat lastiger, met name door het vak Gezondheidsrecht. Dit is wel pittig, maar dat maakt het ook wel weer erg leuk. Gezondheidsjournalistiek was makkelijker en dat was fijn, want daardoor was de periode goed te doen (nog een lastig vak ernaast zou zwaar zijn). Social Marketing was ook best makkelijk, veel praktijkvoorbeelden en veel ‘logische’ feiten. De docenten waren heel tof! Met name van Gezondheidsjournalistiek en Social Marketing. De minor bevat heel veel gastcolleges en dat is oprecht heel leuk, omdat je zo ook verschillende beroepsvelden leert kennen (met name bij Gezondheid, Media en Pubiek (Cees Hamelink!), Social Marketing (Wouter de Vries) en Gezondheidsjournalistiek (journaliste NRC, ben even haar naam kwijt)) en je echt het idee krijgt dat docenten moeite stoppen in het vak. De minor overall is niet heel uitdagend, er wordt niet aan je gevraagd heel kritisch te denken of met bijzondere ideeën te komen. Het is wel oprecht een leuke minor en fijn om zo voor een zware stageperiode te volgen!”

 

Evolutionary Biology and Ecology

International Minor VUmc Medical Sciences

  • ”Ik had oprecht geen verwachtingen van de minor. In het begin was het lastig voor studenten die geen geneeskunde studeren. Ik had veel de neiging om moeilijk en gedetailleerd te leren terwijl naar algemene zaken werd gevraagd op tentamens. De docenten waren sympathiek alleen de cuco van het tweede vak hebben we nooit gezien en daarom liep het de tweede cursus een beetje in de soep. Ik heb veel nieuwe dingen geleerd en de on-site practica waren heel interessant. Er moet meer algemene interesse gewekt worden voor deze minoren voor zowel falw- en geneeskundestudenten, want we waren met maar zeven mensen.”

Global Health

Health Care Management

Medical Sciences

Psychologie en het brein

Psychomotorische therapie

Sport

Sport, bewegen en gezondheid

  • ”Ik heb dit jaar de minor sport, bewegen en gezondheid gevolgd. Deze minor sprak me het meest aan omdat het wel gaat over gezondheid en de mens maar nu een keer van een ander uitgangspunt, namelijk sport en beweging. Ik verwachtte niet per se veel diepgang, maar vooral verbreden van inzichten in gezondheid. Dit leek me erg interessant en toch ook nog redelijk aansluitend bij mijn studie. De minor is erg divers, waardoor je echt inzicht krijgt in veel verschillende vlakken, van onder andere inspanningsfysiologie tot psychologie en talentontwikkeling. Door mijn bacheloropleiding had ik al wat kennis op deze gebieden, waardoor ik de vakken redelijk goed te doen vond. Wel was er zeker genoeg uitdaging en nieuwe informatie. De docenten waren tijdens de practica en hoorcolleges altijd erg betrokken en bereid om vragen te beantwoorden. De verschillende practica in de minor zorgde voor een goede afwisseling tussen theorie en toepassing in de praktijk en waren erg fijn om de stof echt goed onder de knie te krijgen.”

Sport- en prestatiepsychologie

Topics in Biomedical Sciences

  • Bij aanvang van mijn studietijd wilde ik altijd al de biomedische richting op gaan. Uiteindelijk had ik voor de studie Gezondheid en Leven gekozen om mijn opties toch wat breder te houden. Aan het eind van het eerste jaar had ik de keuze gemaakt om de biomedische major te volgen. Mijn vakkeuzes die ik gedurende het tweede jaar maakte gaven al aan dat ik mij meer wilde verdiepen in het onderzoek. Mijn interesses kwamen overeen met deze minor (topics in biomedical sciences) en daarom had ik uiteindelijk ervoor gekozen. Tijdens mijn minor keuze heb ik tevens ook andere minoren overwogen maar die waren voor mijn gevoel minder breed. Ik wilde het liefst van allerlei specialisaties wat proeven om vervolgens mijn master keuze makkelijker te maken. Het was dan ook voor mij nog niet duidelijk welke vervolg master ik wilde volgen.De minor topics in biomedical sciences wordt verkondigt met de slogan ‘hands on research’. Dit wekt natuurlijk verwachtingen op. Ik heb het echter ervaren als een minor waarbij er verschillende technieken theoretisch behandelt worden en er héél véél studiestof ter sprake komt. Het gevoel van hands on research was er voor mij niet. Het is dan ook een minor die meer bedoelt is om je klaar te stomen om de research richting op te gaan. De technieken en vakken die aan de orde komen zijn natuurlijk ondersteunend om je meer te verdiepen in het onderzoek. Ben je geïnteresseerd in het volgen van een biomedische master, maar is het nog niet duidelijke welke het wordt? Dan zit je hier goed. Tijdens de minor zal je vakken volgen die zeer verschillend zijn. De verscheidenheid aan vakken zijn zeer fijn om van alles iets te ervaren. Dit kan je natuurlijk een positieve of negatieve indruk geven. Zo wordt je ook weer verder geholpen in je studiekeuze. Voor mij was het switchen van vrij veel multiple choice vragen in het Nederlands naar haast alleen maar open vragen in het engels een vrij grote stap. Hier heb ik mij dan ook op verkeken. Ook waren de vakken in deze minor naar mijn smaak vrij pittig. De hoeveelheid studielast is sinds het 2e jaar dan ook vrij fors toegenomen.Ik hoop dat ik jullie nu een beetje een beeld heb kunnen schetsen van hoe ik deze minor heb ervaren. Ik wens jullie nog heel veel succes met deze keuze!