Interessante lezing

Beste leden,

Dinsdag 18 oktober is er om 16.00 een interessante lezing door Charlotte Vermeulen in HG 08A-04 over homoseksualiteit in het dierenrijk, hieronder meer informatie:

Niet alle dieren zijn uitsluitend mannelijk OF vrouwelijk. Soms zijn mannetjes zo vrouwelijk van kleed, dat ze stiekem andere mannen misleidend de vrouwtjes kunnen bevruchten zonder zelf te hoeven vechten. Bij andere soorten veranderen de dieren extreem van geslacht, spermaproducerende heren worden eierleggende dames.
Homoseksueel gedrag in het dierenrijk is alleen al onder 1500 soorten vogels en zoogdieren waargenomen. Mannetjes besnuffelen, bespringen en belikken elkaar, en vrouwtjes doen daar onderling niet voor onder. Bij olifanten is een heteroseksuele paring zo ingewikkeld, dat bullen de verschillende voorbereidende handelingen en de daad zelf al van jongsaf aan onderling moeten oefenen willen ze het als volwassenen klaar kunnen spelen. Het bespringen van een vrouwtje ter oefening is bij veel soorten te levensgevaarlijk voor de jonge mannen, want wordt door de volgroeide mannen ernstig afgestraft. Homoseksueel gedrag wordt ook ter verzoening na een conflict waargenomen.
Onder onze nauwste verwanten de primaten bespringen soortgenoten van dezelfde sexe elkaar in een aparte, kenmerkende  paringshouding, waarbij soms duidelijk tekenen van wederzijds genot zijn waargenomen. Homoseksueel gedrag onder dieren is geen vergissing. In vele gevallen is duidelijk wat daar de evolutionaire kracht achter geweest is om dit gedrag te doen ontstaan. Jongen van partners van hetzelfde geslacht hebben soms zelfs een hogere overlevingskans in de natuur.
Homoseksueel gedrag is dus wijdverspreid en heeft evolutionair gezien vele oorzaken. Zijn er ook echt 100% homoseksuele dieren? En hoe ontstaan deze verschillen en hoe blijven ze behouden in een populatie?