Stage ervaringen

Bachelorstages

  1. Afdeling Structuurbiologie (VU)
  2. IVM (instituut voor milieuvraagstukken) (VU)
  3. Afdeling van Klinische Chemie (VUmc)
  4. Afdeling van Klinische Chemie (VUmc) 2
  5. Afdeling Systeem Ecologie (VU)
  6. Metamedica (VUmc)
  7. Afdeling Dierecologie (VU)

Masterstages

  1. Afdeling Plant Epigenetics & Development (UvA)
  2. PWN (provinciaal waterschap Noord-Holland) (vanuit de VU)

 

Bachelorstages

1. Bachelorstage: Afdeling Structuurbiologie (VU)

 Bachelor: Biomedische Wetenschappen

 

Hoe ben je aan deze stage gekomen?

Ik sprak op de borrel een mede-studente en die had daar 1 of 2 jaar eerder ook al stage gelopen. Het klonk wel interessant, dus heb ik een mailtje gestuurd.

 

Waren er nog andere stages waardoor je nog echt hebt getwijfeld over je keuze?

Ik was er redelijk vroeg bij, dus ik heb dat mailtje gewoon afgewacht en dat kwam goed uiteindelijk. Ik heb wel daarvoor al op de site van de VU gekeken naar allerlei afdelingen, maar het klonk gewoon allemaal niet erg spectaculair. Toen ik dus van de mede-studente haar ervaringen met deze stage hoorde, leek dit mij wel echt wat.

 

Wat hield jouw stage in; wat deed je op een gemiddelde stagedag?

Ik moest heel veel eiwitten maken, want structuurbiologie gaat echt puur om eiwitstructuren (en dus geen andere lichaamsstructuren o.i.d.). Je kijkt heel erg naar wat individuele eiwitten of groepen van eiwitten echt met elkaar doen. Een belangrijk onderdeel daarvan is dat je die eiwitten zelf maakt, dus dat was wel een dagelijkse bezigheid en ik stond dan ook heel veel op het lab. Die eiwitten die ik maakte gebruikte ik dan vervolgens voor allerlei analyses.

 

Vond je het een flexibele stage?

Ik vond het heel erg chill. Er heerste een enorm relaxte sfeer op die afdeling. Ik was dat jaar ook bestuur bij Gyrinus, waar ik soms tussendoor ook wel wat dingen voor moest toen. Ik had dat van tevoren overlegd, en dat was in principe geen enkel probleem. Ik was in principe altijd wel aanwezig op de afdeling zelf. Als ik iets voor bestuur moest doen, dan kon dat eventueel in een wachtstap van een experiment wel. 

 

Als je bijvoorbeeld een dagje niet op het lab hoefde te staan, omdat je moest schrijven aan je verslag of analyses moest uitvoeren, kreeg je dan de vrijheid om dat te doen waar je wilde?

Dat had zeker gekund. Ik heb ook weleens gewoon thuis aan mijn verslag gewerkt, maar omdat het maar heel weinig computerwerk was en je gewoon veel op het lab moest staan, was je al veel meer aan die plek gebonden en was het net zo makkelijk om het beetje computerwerk dat er was, ook daar uit te voeren. Als ik het echter ergens anders had willen doen, was dat in ieder geval geen probleem geweest. 

 

Had je het gevoel dat je tijdens je stage ook daadwerkelijk met je interesses bezig was of heb je wellicht nieuwe interesses gekregen door de stage?

Nou, ik deed de minor Biomolecular Science en ik ben daarin de moleculaire richting op gegaan, omdat ik dat erg interessant vond. Er was ook een master waar ik over had gehoord die hier heel erg op was gericht, dus ik had voor mezelf bedacht, dat ik deze stage wilde doen, zodat ik er dan achter kon komen of deze master ook daadwerkelijk iets voor mij zou zijn. De stage bevestigde uiteindelijk ook echt wel voor mij wat ik al voor ogen had, dus dat was erg fijn.

 

Was er een minpuntje aan je stage of iets waarvan je had gewild dat het anders was gegaan?

Nee, eigenlijk niet nee. Voor mijn eerste stage vond ik dit echt de perfecte afdeling. De werkdruk lag ook niet te hoog, wat je best wel vaak hoort van andere stage ervaringen. Als je je eerste stage ingaat en je nog niet zo goed weet wat je moet verwachten, kan dat best wel pittig zijn. Dat had ik dus helemaal niet. Het enige minpuntje wat ik verder kan bedenken, is dat de afdeling echt net bezig was met een verhuizing. Daardoor kon ik anderhalve maand niet op het lab staan, dat was wel vervelend. Dit is natuurlijk ook wel een uitzonderlijke situatie en dus niet erg relevant verder voor mensen die de stage nu zouden gaan volgen. 

 

Was er een toppunt aan je stage?

Ja, ik vond de begeleiding gewoon wel heel erg chill. Ik denk dat het belangrijk is voor je (eerste) stage dat je echt actief begeleid wordt. Dat kan natuurlijk ook te ver gaan. Je moet zelf ook kunnen blijven nadenken, maar ik heb ook echt verhalen gehoord van mensen die hun begeleider maar één keer in de week zagen en daardoor de hele tijd eigenlijk niet echt wisten waar ze nou echt mee bezig waren. Ik, daarentegen, zag mijn begeleider iedere dag of kreeg in ieder geval begeleiding van anderen op het lab, dus bij mij was dat niet aan de orde. 

 

Wat was er uitdagend aan je stage?

Je verslag schrijven is natuurlijk altijd moeilijk, vooral je eerste verslag, want dat vond ik heel anders dan je tot dan toe gewend was. Eigenlijk een beetje alles wat daarbij komt kijken, vond ik wel lastig. Bijvoorbeeld je resultaten schrijf je al heel anders dan je voorheen voor een relatief klein practicum deed. Ook het doen van de literatuurstudie was best zwaar, vooral als je moleculair onderzoek doet, want je merkt toch dat je kennis daarover dan redelijk gebrekkig is. 

 

2. Bachelor stage: IVM (instituut voor milieuvraagstukken) aan de VU

Bacheloropleiding: Biologie

 

Wat deed je precies tijdens deze stage?

Ik deed mee aan een project bij het Haringvliet (rivier tussen Zuid-Holland en Zeeland). Daar hebben ze de sluizen opengezet, zodat er een brakwaterzone ontstond. Dit deden ze om nieuwe paringsgebieden voor vissen en bepaalde nieuwe natuur te ontwikkelen. Ik heb specifiek gekeken naar wat voor invloed brak water heeft op landbouwgebieden eromheen en daarna gekeken naar wat de mogelijkheden zijn voor zilte landbouw. 

 

Hoe zag een gemiddelde stagedag er voor jou uit?

Ik zat heel veel achter de computer en ging af en toe naar bijeenkomsten met alle betrokken partijen, zoals het staatsbosbeheer, de vogelbescherming, de sportvisserij, het waterschap en de boerenorganisaties. Tijdens de bijeenkomsten gingen deze partijen in debat. Hierin had ik zelf eerst niet veel bijdrage, maar later kon ik door het nieuwe inzicht dat ik verkreeg in het project, steeds meer begrijpen waarom er bepaalde belangen waren en dergelijke. Dan nog kon ik niet per se heel veel inbrengen, want je blijft natuurlijk slechts een bachelorstudent die daar stage loopt, maar het was wel leuk om steeds meer van deze debatten te begrijpen en om dit mee te maken. 

 

Hoe ben je bij deze stage gekomen?

Ik had een minor Sustainability gedaan en via die minor ben ik bij het IVM terechtgekomen. De vakcoördinator had best wel interessante onderwerpen en toen ik daar verder naar ben gaan kijken, kwam dit naar boven. Het leek mij een leuke stage, omdat ik vanuit een biologisch perspectief naar dit project kon kijken en zo vormde het een mooie toepassing van mijn opleiding. Ik was immers ook echt op zoek naar een stage met toegepaste biologie inclusief een soort adviesgevende rol, dus was dit een mooie optie. 

 

Vond je dat je veel vrije ruimte had binnen deze stage; was de stage flexibel?

Jazeker, maar soms misschien ook iets teveel. Soms wist ik niet meer welke onderwerpen nou echt nog iets toevoegden aan het biologische aspect van mijn stage, dat ik natuurlijk niet uit het oog kon verliezen. De stage moest uiteraard aan bepaalde eisen voldoen en genoeg betrekking hebben op biologie, maar omdat ik zo vrij was in de onderwerpen die ik kon behandelen, was het soms erg moeilijk om zelfstandig het kader van de stage te vormen. Wat dat betreft voelde het een beetje alsof er iets te weinig begeleiding was vanuit het IVM richting de biologie. 

 

Hoe vond je de werkomgeving?

De werkomgeving was prima. Ik zat op een soort kantoortje met ca. acht werkplekken, waar ook andere mensen met een tijdelijke aanstelling zaten, zoals PHD’ers. Ik kreeg overigens veel vrijheid om te werken waar ik wilde, ik was dus totaal niet gebonden aan deze werkplek: ik mocht ook thuis of ergens anders op de VU werken. Dat vond ik zelf erg fijn, omdat ik daardoor mijn eigen tijd goed kon indelen.

 

Was er iets aan je stage wat je minder leuk vond of wellicht anders had willen zien?

Hmmm. Misschien dat ik dus soms het gevoel had dat ik niet genoeg begeleiding kreeg richting biologie. Dat was wel jammer, maar aan de andere kant is dit ook niet de ‘gebruikelijke biologie stage’, dus klopt het dan waarschijnlijk ook weer wel dat je vanuit die kant iets minder begeleiding hebt. 

 

Voldeed de stage aan je verwachtingen?

Ja en nee. Van tevoren verwachtte ik bijvoorbeeld wel dat je wat andere, minder biologische gebieden tegen zou komen tijdens deze stage. Aan de andere kant, wist ik van tevoren totaal niet hoeveel partijen er eigenlijk bij zo’n project betrokken zouden zijn en hoe zo’n grootschalig project daadwerkelijk in elkaar steekt. Dat was erg leerzaam voor mij. 

 

Wat was het toppunt van je stage?

Eén keer woonde ik een ontwerpsessie bij, waar alle partijen weer bij elkaar kwamen om alle alternatieven door te nemen en daarover te stemmen. Dat vond ik erg interessant, omdat ik daar echt in contact werd gebracht met mensen uit het vakgebied, die de kennis binnen hun vakgebied ook daadwerkelijk implementeren. Dat vond ik echt vet om te zien, want die kant wil ik zelf nu ook nog steeds op. Tijdens deze stage heb ik dit dan misschien niet daadwerkelijk kunnen doen, maar door de stage heb ik wel gezien dat deze mogelijkheid voor een latere carrière bestaat en welke kanten je dus op kan groeien. 

 

Wat vond je het meest uitdagend aan je stage?

Het werk vereiste erg veel zelfstandigheid. Ze lieten mij (enigszins bewust) veel zwemmen en dat is wel uitdagend, omdat je dan echt voor jezelf de druk hoog moet houden om iets te leveren. Ik denk dat ik daar ook wel van geleerd heb dat je jezelf continu moet blijven stimuleren, ook al krijg je van buitenaf verder geen ‘prikkels’, omdat je resultaat er anders natuurlijk minder op wordt.

 

3. Bachelorstage: Afdeling van Klinische Chemie (VUmc)

Bachelor: Biomedische wetenschappen

 

Hoe ben je aan deze stage gekomen?

Ik was laat begonnen met rondmailen en uiteindelijk ben ik hierbij terecht gekomen via een studiegenootje die hier al eerder stage had gelopen.

 

Hoe zag een gemiddelde stagedag eruit?

Meestal begon je al vroeg, rond 7/8 uur. In de eerste weken moest ik me veel inlezen om kennis op te doen over het onderwerp. Later mocht ik ook het laboratorium in, maar hier stond je relatief weinig, je was voornamelijk bezig met het analyseren van de resultaten.

De onderzoeksvraag kwam vanuit de afdeling, je werkt in een kleine groep aan het onderzoek. Later, toen ik meer kennis had over het onderwerp, had ik ook meer in te brengen bij het onderzoek.

 

Hoe was je werkomgeving?

Het was een fijne werkomgeving en we werkten in een kleine groep. Iedereen was erg behulpzaam.

 

Was het een flexibele stageplek? 

Ja, over het algemeen hadden ze het liefste dat je vroeg begon maar het was ook prima om een keertje om 9 te beginnen ipv. om 7. Ook als je bijvoorbeeld een afspraak had dan waren ze daar flexibel in.

Verder had ik ook voldoende tijd om aan mijn scriptie te werken en was ik hier dan ook ruim voor de deadline mee klaar.

 

Was de stage zoals je verwachtte?

Ik wist niet zo goed wat ik moest verwachten, ik had maar een kort intake gesprek gehad waarin niet echt werd uitgelegd wat er van me werd verwacht. In het begin werd ik dan ook in het diepe gegooid, waar ik het erg moeilijk mee had. Het ging over zeer specifieke stof waardoor ik me dus goed moest inlezen. Toen ik eenmaal deze kennis had opgedaan ging het wel veel beter.

 

Wat had je gehoopt dat anders ging?

Persoonlijk had ik iets meer richtlijnen in het begin wel prettig gevonden. Ik had ook niet door toen ze zeiden van lees je goed in, dat ze daarmee echt meerdere weken inlezen bedoelden, al was dit achteraf gezien wel nodig om het te begrijpen. Maar dit moest ik dus eigenlijk vooral zelf uitzoeken en ik had het prettig gevonden als ze me hiervoor richtlijnen hadden gegeven, als een soort houvast.

 

Wat vond je het meest uitdagend aan deze stage?

Het onderwerp begrijpen was een hele uitdaging, aangezien er weinig literatuur over te vinden was.

 

Wat vond je het leukste deel van je stage?

Dat ik later het onderwerp echt begreep, dat was ook wel iets om trots op te zijn.

 

4. Bachelorstage: Afdeling van Klinische Chemie (VUmc) 

Bachelor: Biomedische wetenschappen

 

Hoe ben je aan deze stage gekomen?

Ik wilde graag een stage in het VUmc, dus ik het hierop gezocht op internet. Zo kwam ik bij een site waar een emailadres van een professor stond. Deze heb ik vervolgens gemaild met mijn interesses, mijn cv, de verwachtingen van de stage. Ik heb snel een reactie ontvangen op mijn mailtje en mocht op gesprek komen en heb zo deze stageplek gekregen. Dit is denk ik wel uitzonderlijk dat je zo snel een stageplek kan bemachtigen.

 

Wat waren jouw interesses en waarnaar was je op zoek in je stage? En heb je dit gevonden in deze stage?

Mijn interesses waren: zwangerschapsziektes, genetisch onderzoek/genetica. Dit zal allemaal verwerkt in deze stage. 

 

Hoe zag een gemiddelde stagedag eruit?

Over het algemeen stond ik veel in het lab en was ik veel bezig het met analyseren van de resultaten. Het was een erg zelfstandige stage, je moest wel eerst een goed literatuuronderzoek hebben gedaan zodat je over alle kennis beschikte. 

 

Hoe was je werkomgeving?

Ik werkte in een kleine onderzoeksgroep, 1 professor en 4 analisten. Ik had een eigen laboratorium plek met mijn eigen instrumenten. De mensen waren allemaal erg vriendelijk en behulpzaam, vooral bij de analisten kon ik terecht met mijn vragen. Bij grotere resultaten ging ik naar de professor.

 

Was het een flexibele stageplek?

Ja het was wel een redelijk flexibele werkplek. Het liefst hadden ze dat je ook vroeg begon, rond 8 uur, omdat de analisten dan ook aanwezig waren en je dan het makkelijkste vragen kon stellen. Ze waren verder wel flexibel als je bijvoorbeeld een andere afspraak had, dan kon je gewoon een dagje iets korter werken en een andere dag wat langer.

 

Had je veel in te brengen in je eigen stage? Had je veel vrije ruimte?

Veel lag al vast, zo was er ook al een protocol maar je moest wel helemaal zelf uitzoeken hoe je hier vervolgens mee aan de slag moest. 

 

Was de stage zoals je verwachtte?

Ik wist niet wat ik moest verwachten, hierdoor was ik nog erg zoekende in het begin, maar ik werd hierin wel goed ondersteund. 

De eerste paar weken was het vooral lezen en begrijpen maar dit was wel goed want je werd hierdoor echt tot zelf denken aangespoord. 

 

Wat had je gehoopt dat anders ging?

Persoonlijk had ik een grotere onderzoeksgroep leuker gevonden, zo’n kleine groep is uitzonderlijker denk ik. Ik was ook de enige student en ik had het wel leuk gevonden als er bijvoorbeeld nog een andere student of PhD-student was, dit was namelijk wel het geval de laatste 1,5 maand en dit vond ik dan ook echt leuker.

 

Wat vond je het meest uitdagend aan deze stage?

Dat ik het zelf moest uitzoeken als er iets mis ging, ze waren wel behulpzaam maar ze kauwde het niet voor, je moest er zelf achterkomen.

 

Wat vond je het leukste deel van je stage?

Het meest uitdagende vond ik ook meteen het leukste aangezien ik het in het begin echt niet zo goed begreep en alles zelf moest uitzoeken, maar omdat ik het op het einde wel begreep vond ik dit juist extra leuk en ook iets om trots op te zijn. Het gaat veel dieper op bepaalde stof is als je het vergelijkt met bijvoorbeeld een lab practicum van biomedische wetenschappen.

 

5. Bachelorstage: Afdeling Systeem Ecologie (VU)

Bachelor: Biologie

 

Hoe zag een gemiddelde stagedag eruit?

Er waren twee typen dagen. Het ene type bestond uit de schriftelijke werkdagen. Op deze dagen begon ik om 10 uur met literatuur lezen en was ik bezig met tekst schrijven voor mijn stageverslag. Het andere type bestond uit de praktische dagen, bij deze dagen begon ik om 10 uur met het verrichten van metingen. Bij mijn stage waren het vooral metingen aan basten van bomen. Zo heb ik de pH van de bast gemeten, hiervoor moest ik eerst de bast fijnmalen. Verder heb ik de sterkte van de bast gemeten met een machine en de droogtijd gemeten door de bast te verzadigen met water en vervolgens te meten hoe lang het duurt voordat hij opdroogt. Ook heb ik de bast zelf van de stam gehaald en alle dieren verzameld en geïdentificeerd. 

 

Hoe ben je aan deze stage gekomen?

Ik had al meerdere colleges van Hans Cornelissen gehad. Toen we op veldwerk waren met hem liet hij zijn bomenkerkhof zien (waar mijn experiment dus ook plaatsvond) en vertelde dat hij nog Bachelor studenten zocht. Toen ik eenmaal een stage moest zoeken heb ik hem een mailtje gestuurd over dit project.

 

Had je veel in te brengen in je eigen stage? Had je veel vrije ruimte?

Ja ik had heel veel vrije ruimte, de proefopzet stond wel al vast, maar voor de rest mocht ik zelf bepalen wat ik wilde gaan meten, welke data ik precies gebruikte voor de analyse en natuurlijk de onderzoeksvraag.

 

Waar lagen jouw interesses en waarnaar was je op zoek in je stage? En heb je dit gevonden in deze stage?

Mijn interesses lagen in de interactie tussen diersoorten onder de bast en de bast zelf. Waarom zitten deze beesten hier en niet één boom naar links bijvoorbeeld. Ik wilde ook weten of ik dit type onderzoek leuk vind. Het praktisch werk was niet mijn lievelings type praktisch werk, maar het was wel een leuke stage om te doen.

 

Waarom heb je deze stage gekozen? Waren hier specifieke redenen voor?

De begeleider speelde een grote rol, aangezien ik Hans al kende van colleges etc. 

 

Was het een flexibele stageplek? (werktijden, ondersteuning etc.)

Ondersteuning was redelijk flexibel, om de zoveel tijd besproken waar we mee bezig waren. Schrijfdagen waren flexibel. practicumdagen waren minder flexibel, aangezien hier met andere mensen werd samengewerkt.

 

Hoe was je werkomgeving?

Erg gezellig, ik werkte ook samen met mensen die ik al kende, dus het was fijn om niet de hele tijd in je eentje te hoeven werken.

 

Wat had je gehoopt dat anders ging?

Dat de data die ik verzameld had wat simpeler zou zijn. De analyse werd uiteindelijk best complex.

 

Was de stage zoals je verwachtte?

Ja

 

Waarop richtte deze stage zich op?

Ik heb onderzoek gedaan naar de effecten van bepaalde eigenschappen van de bast op de samenstelling van de ongewervelde dieren onder de bast.

 

Heb je getwijfeld tussen andere stages? Waarom heb je toen voor deze gekozen en die andere niet?

Nee

 

Wat vond je het meest uitdagend aan deze stage?

Het identificeren van de diersoorten.

 

Wat vond je het leukste deel van je stage?

Om de diersoorten uit de boomstammen te halen moest ik deze uit elkaar splijten met een hamer en beitel, dit vond ik het leukste deel.

 

 

6. Bachelor Stage: Metamedica (VU)

Bachelor: Gezondheid en Leven (Minor Gezondheidswetenschappen)

 

Waar heb je stage gelopen?

Ik heb stage gelopen bij Metamedica, dit houdt zich bezig met het inclusiever maken van de zorg door onder andere onderzoek te doen naar etniciteit en leeftijd. Het project waar ik op zat was gericht op LHBT I+.

 

Hoe zag een gemiddelde stagedag eruit?

 

De afdeling waar ik zat had flexplekken dus sommige dagen waren drukker dan andere. Maandag, woensdag en vrijdag zat ik op de afdeling zelf en de andere dagen kon ik thuis werken of in de UB. Dit was best fijn aangezien ik zelf mijn tijd gemakkelijk kon indelen maar soms was het lastig om mezelf te motiveren als ik niet op kantoor hoefde te zitten.

 

Ik deed interviews die ik vanaf begin tot eind ontwikkeld heb. In het begin was het heel veel achtergrondinformatie lezen en een introductie schrijven, op basis hiervan kon ik de vragen voor de interviews opstellen. Ik moest verder ook contacten leggen met organisaties en professionals om contacten te werven. Hier was ik vooral mee bezig in mijn eerste maand.

 

In de tweede maand werden de interviews echt afgenomen en moest ik het hele land door. Deze moesten ook getranscribeerd worden en dit was iets minder fijn werk. Ik deed 10 minuten audio uitwerken wat me ongeveer een uur kostte en nam dan een kwartier pauze.

De laatste maand was alle interviews met elkaar vergelijken (de resultaten en de discussie). Ik analyseerde dus echt de antwoorden en moest daarna in twee weken mijn scriptie schrijven (Ik heb stedentrip hierdoor moeten missen..)

 

Hoe ben je aan deze stage gekomen?

Ik had een minor gevolgd waarbij veel gastdocenten waren. Ik heb de interessante docenten  gemaild of zij een stage voor mij konden aanbieden. Uiteindelijk reageerde een mevrouw die zei dat ze te weinig in Nederland was om me te begeleiden maar ze had wel een collega voor me die me kon begeleiden (dit bleek uiteindelijk mijn werkgroepdocent te zijn).

 

Had je veel in te brengen in je eigen stage? Had je veel vrije ruimte?

Er was dus veel vrije ruimte en dit was echt fijn. Het onderwerp stond vast maar de interview guide mocht ik nog wel zelf ontwikkelen, dus hierdoor had ik veel ruimte in mijn onderzoek. Ik werd hierbij nog wel veel begeleid, wat echt fijn was. Een ander meisje had precies hetzelfde onderwerp (maar dan over mannen in plaats van over vrouwen). We hadden iedere vrijdag een uurtje samen met de begeleider waarmee we konden sparren. Omdat ik het vanaf begin tot eind helemaal zelf deed voelde het echt als ‘mijn eigen kindje’, wat echt leuk was. Het hele proces doorlopen was heel leerzaam.

 

Hoe was je werkomgeving?

Deze was prima, het was een kantoor met flexplekken in de Medische Faculteit. De eerste dag werd ik aan een paar mensen voorgesteld. Ik zat iedere keer met andere mensen dus ik had niet heel veel contact, op het contact met de andere stagiaire na.

 

Wat had je gehoopt dat anders ging?

Ik was samen met een andere stagiaire en doordat zij er niet altijd was op die drie dagen in de week of vaak later, sleurde ze me hier een beetje in mee. Het werven van respondenten met een gevoelig onderwerp en een kleine doelgroep was verder ook lastig. Ik had een minimum van 8 respondenten en uiteindelijk had ik 7 echte transvrouwen en een partner gevonden.

 

Was de stage zoals je verwachtte?

Er was meer vrijheid dan ik verwachtte en het was ook veel leuker. Stage was iets waar ik best wel tegenop keek vanwege scriptie en ik dacht dat dit heel moeilijk zou worden, maar doordat ik goed werd begeleid en ik alles in stappen deed zat het erop voordat ik het wist.

 

Waarop richtte deze stage zich op?

Ik heb transgender vrouwen geïnterviewd (het proces dat iemand van man naar vrouw gaat). Ik heb hun gevraagd naar de ervaringen met de eerstelijns seksuele gezondheidszorg. Het is eerstelijns (dus met betrekking tot de huisarts, GGD). De helft van mijn respondenten was vrij oud (ruim 50 plus) en die waren pas net in transitie, zij hadden geen ervaring met de eerstelijns seksuele gezondheidszorg . Dit was wel moeilijk en daarom heb ik niet alleen gevraagd naar de ervaringen maar me ook gericht op wat ze belangrijk vonden, mochten ze wel voor zulke problemen naar de huisarts willen. (Ze moeten immers wennen aan een ander lichaam of hebben pijn of SOA testen of uitstrijkjes voor baarmoederhalskanker (vooral voor vrouwen die naar mannen gaan).  

 

Heb je getwijfeld tussen andere stages? Waarom heb je toen voor deze gekozen en die andere niet?

Eerlijk gezegd was ik heel blij dat ik een stage had. Ik had er ook nog een gevonden bij SOA AIDS Nederland maar deze stage vond ik vaag klinken. Hier op de VU wist ik dat mijn dagelijks begeleider ook mijn eerste beoordelaar was en dat is minder gedoe met regelen. Bij een extern adres moet de begeleider namelijk ook een Phd hebben en is er meer geregel. Maar uiteindelijk was het vooral omdat ik deze stage leuker vond!

 

Wat vond je het meest uitdagend aan deze stage?

Het beter leren interviewen en het analyseren van de interviews vond ik vrij lastig. Je moet verder ook best wel zelfstandig werken en voor mij was het een uitdaging om dan gedisciplineerd aan het werk te gaan.

 

7. Bachelorstage: Afdeling Dierecologie (VU)

Bachelor: Biologie

 

Hoe zag een gemiddelde stagedag eruit?

Er waren veel verschillende soorten dagen, ik zal er een aantal noemen. Eerst was ik dagen bezig met literatuur lezen en met mijn introductie schrijven. Daarna ging ik lichtintensiteiten meten op avonden en vervolgens in de kelder van de VU. Aangezien mijn experiment met slakken was, heb ik deze anderhalve week laten acclimatiseren. Vervolgens heb ik dagen van 9 tot 5 eierpakketten van de slakken gescand. Hierna heb ik de uitgekomen eieren gescand. Na dit praktische gedeelte was er een periode waarin ik via mijn laptop de scans om ging zetten in meetbare getallen (door het tellen en meten van de grootte van de eitjes). Tot slot ben ik de laatste periode bezig geweest met het maken van mijn prestatie en met het schrijven van mijn verslag.

 

Hoe ben je aan deze stage gekomen?

Ik had Joris Koene als leraar gehad en hij kon goed over gedrag praten. Vervolgens heb ik hem benaderd voor een stage over gedragsbiologie. Zijn collega deed onderzoek naar gedragsbiologie maar helaas kon hij geen Bachelor student aannemen voor een stage. Joris vertelde me dat hij nog wel een stageproject over lichtvervuiling had openstaan, toen heb ik deze aangenomen. 

 

Had je veel in te brengen in je eigen stage? Had je veel vrije ruimte?

Joris liet me eerst veel nadenken. Het moest wel binnen het onderwerp lichtvervuiling passen en mogelijk zijn met de dieren en materialen die op de VU beschikbaar zijn. Uiteindelijk heb ik gekozen voor de invloed van lichtvervuiling op de reproductie van slakken. 

 

Waar lagen jouw interesses en waarnaar was je op zoek in je stage? En heb je dit gevonden in deze stage?

Mijn interesses lagen eerst vooral in gedragsbiologie en daarnaar was ik dus op zoek, maar aangezien hier geen stages voor waren heb ik wat anders gekozen. Nu heb ik meer geleerd over hoe de omgeving het fysieke van een dier kan beïnvloeden, zoals de grootte van het dier. 

 

Waarom heb je deze stage gekozen? Waren hier specifieke redenen voor?

Voornamelijk door de colleges van Joris over het gedrag van slakken.

 

Was het een flexibele stageplek? (werktijden, ondersteuning etc.)

De stage was vrij flexibel. Toen ik eenmaal klaar was het praktische gedeelte mocht ik zelfs thuiswerken aan mijn verslag, aangezien ik best lang moet reizen.

 

Hoe was je werkomgeving?

De studentenkamer waar studenten hun literatuur kunnen lezen en aan hun verslag kunnen werken was vrij druk. Verder heb ik voor mijn experiment veel in de kelder van de VU gezeten. Dit was niet de meest gezellige plek maar je kan niet alles kiezen natuurlijk.

 

Wat had je gehoopt dat anders ging?

Ik had verwacht dat 80 slakken een prima aantal was, maar achteraf gezien was het net wat te veel werk en had ik beter een iets kleinere groep kunnen nemen.

Was de stage zoals je verwachtte?

Ik had het zelf iets strenger verwacht, maar voor de rest wist ik wel goed wat ik kon verwachten.

 

Waarop richtte deze stage zich op?

De stage richtte zich op invloed van nachtelijk kunstmatig licht op de reproductie van de grote poelslak. Ik onderzocht of dit licht effect had op de grootte van de eitjes, het aantal eitjes, hoeveel eitjes er uitkwamen en hoelang het dat duurde. Een van mijn conclusies was dat de eitjes sneller uitkomen bij weinig licht. 

 

Wat vond je het meest uitdagend aan deze stage?

Het time management op een dag goed regelen. Verder vond ik het uitdagend om alles in één wetenschappelijke presentatie te stoppen, tot slot vond ik de resultaten mooi weergeven ook lastig.

 

Wat vond je het leukste deel van je stage?

Ik vind het leuk dat je zelf je eigen onderzoek kan doen en dus ook je eigen resultaten hebt. Het is iets wat je zelf gedaan hebt en je kan er dan ook veel over vertellen.

 

Masterstages

1. Masterstage: Afdeling Plant Epigenetics & Development (UvA)

 

Wat hield deze stage in?

Ik deed onderzoek naar planten, dus het was eigenlijk ontwikkelingsbiologie als in embryologie. Planten functioneren als een makkelijk model voor embryo’s en daarnaast is het ethisch natuurlijk meer verantwoord. Het is een heel groot ding dat je in planten bepaalde mutaties kunt maken en onderzoeken. Ze gingen dan bijvoorbeeld letterlijk naar bloemenkwekers toe om daar de abnormaal uitziende bloemen eruit te pikken en mee te nemen. Aan de hand van de mutaties die ze dan vonden in die planten, gingen ze onderzoeken hoe dat werkte. Zo probeerden ze de vraag hoe een bepaalde mutatie tot een bepaald fenotype kon leiden, te beantwoorden. 

 

Hoe zag hierbij de gemiddelde stagedag eruit?

Dit was echt hardcore DNA werk. Aangezien mijn bachelorstage voornamelijk gefocust was op eiwitten, wilde ik nu een ander moleculair onderwerp opzoeken, namelijk DNA. Dit hield in dat ik ook hiervoor weer veel op het lab stond en voornamelijk PCR uit moest voeren. Op een gegeven moment werd dat wel vervelend als het dan weer eens niet lukte. Later kwam er ook microscopie bij kijken, omdat ze wilden kijken waar bepaalde genen tot expressie kwamen. Door te kijken waar ze tot expressie kwamen, konden we dat weer iets meer verbinden en zo dus meer leren over het systeem. 

 

Hoe ben je op deze stage gekomen?

Tijdens mijn master volgde ik al een vak dat gegeven werd door de groepsleider van het onderzoek. Op een gegeven moment werd het toen wel echt tijd om een stage te regelen. Ik vond de colleges toen erg interessant en ben na een van de colleges dus gewoon een keer op die man afgestapt en vroeg hem of ze nog stageplekken hadden. Zodoende is het tot stand gekomen. 

 

Vond je de stage flexibel?

Ja, eigenlijk is het hier weer een beetje hetzelfde verhaal als bij mijn bachelorstage. Tijdens deze stage was ik voorzitter van het Alcoholaat, dus moest ik daarvoor iedere woensdag om 16.00 uur aanwezig zijn op de VU, terwijl ik voor deze stage op het Sciencepark zat. Dat hield in dat ik iedere woensdagmiddag al rond 15.00 uur weg moest van stage om op tijd te zijn en de vergadering eventueel voor te kunnen bereiden. Ook bij deze stage vond mijn begeleider dat dus weer geen probleem. Ik denk dat dat ook wel een belangrijke tip kan zijn: mocht je ook in zo’n situatie komen, overleg dan vóór je je stage begint gewoon al even met je begeleider dat je misschien af en toe op bepaalde dagen eerder weg moet, dan vinden ze dat echt wel prima. Mijn begeleider vergat dit dan weliswaar, maar als ik het ‘s ochtends dan weer even meldde, was het prima. 

 

Hoe was de werksfeer bij deze afdeling?

De sfeer en het werk op deze afdeling was ook heel chill! Het is heel interessant – en ook zeker een aanrader – om echt op verschillende plekken je stage te doen. En dan bedoel ik niet gewoon op verschillende afdelingen, maar ook echt op een andere universiteit, zoals ik dat heb gedaan t.o.v. mijn bachelorstage. Zo leer je hoe anders de stages dan in elkaar kunnen steken. Zo merkte ik dat de aanpak tijdens mijn master stage naar mijn mening wat professioneler was: er werden wekelijkse bijeenkomsten georganiseerd, waar alle groepen die onderzoek naar planten doen, bij elkaar kwamen. Eén persoon van al die groepen moest dan voor de gehele groep – zo’n 100 man – presenteren. Dat werd tijdens mijn bachelor stage bijvoorbeeld niet gedaan en op die manier merk je dus dat bij verschillende instellingen de aanpak heel anders kan zijn. Voor je beeldvorming voor hoe het wereldje in elkaar steekt, is dat erg fijn om mee te maken. [EM1] [EM2] 

 

Voldeed deze stage aan je verwachtingen?

Jazeker. Deze onderzoeksgroep gaf oorspronkelijk lessen op de VU en ze gaven daar ook practica vóór ze naar de UVA verplaatsten. Tijdens mijn master had ik ook al een vak van deze groepsleider, dus op basis daarvan had ik al representatieve verwachtingen wat betreft hun onderzoek. 

 

Was er een minpunt aan deze stage?

De afronding liep een beetje uit. Dit komt omdat het eigenlijk altijd lastig is om een onderzoek af te ronden. Je kan immers altijd nóg een extra experiment doen, want je onderzoek is nou eenmaal nooit af. Je begeleider zal ook vaak zeggen: “maar als we dat nog even doen…”, en als je dat vervolgens hebt afgerond, zal hij/zij weer zeggen: “oke, maar als we nu alleen dát nog even doen!”. Zo ben je al gauw weer twee maanden verder en op een gegeven moment moet je gewoon de knoop doorhakken en zeggen: “nu is het klaar, ik moet mijn verslag afschrijven”. Dus zo is dat ook gegaan. Ik vond het niet heel erg dat ik daardoor dan ook wat langer in de vakantie door was gegaan, maar het was wel balen dat het vervolgens 3 maanden duurde voor mijn verslag was nagekeken. 

 

Wat was het toppunt van deze stage?

Ik vond het heel grappig om met planten te werken. Ze hadden echt een kas daar en af en toe moest je daar dan heen om letterlijk bloemetjes te plukken. Dat was een leuke manier van werken. 

 

Was je dan niet bang dat het af en toe te veel richting biologie zou gaan met die planten?

Nee, nou ik had dat een beetje, maar dan meer dat ik constant heel erg dacht: “het zijn planten, wat boeit het…”. Die gedachte is ook nooit echt weggegaan, maar het was niet vervelend, want het onderzoek bleef wel echt interessant. Nu nog steeds als ik dan planten buiten zie, zie ik weer wat ik toen heb geleerd en gedaan, dus dat is heel leuk. Toch, als iemand dan vroeg wat voor stage je doet en waarom je dat doet, had ik daar nooit echt een antwoord op. Ergens achteraf denk ik echter wel dat het alleen maar goed was om zo’n totaal andere stage te doen, omdat het nu ook juist wel voelt alsof ik er echt m’n kijk mee heb verbreed. 

 

 

2. Master stage: PWN (provinciaal waterschap Noord-Holland) (VU)

Masteropleiding: Ecology and evolution

 

Wat deed je precies tijdens deze stage?

PWN regelt de watervoorziening van vrijwel heel Noord-Holland. Ik heb bij PWN onderzoek gedaan naar de hoeveelheid koolstof in de grond van 3 verschillend begroeide gebieden in de duinen: gebieden met naaldbomen, loofbomen en open duingebied. Deze heb ik met elkaar vergeleken. Hierin nam ik ook onderscheid in kalkarme en -rijke duinen en verschillende dieptes en leeftijdszones mee. Qua onderzoek was dit best wel uitdagend, omdat het veel verschillende factoren had en je in alle richtingen moest kijken. Ook heb ik best wel geworsteld met de statistiek, maar dat maakte het wel erg leerzaam en interessant.

 

Vergeleken met je bachelorstage lijkt dit wel weer veel meer gefocust te zijn op echt de biologie, vond je dat juist wel weer leuk of miste je de andere richting die je bij je bachelorstage had?

Nou, ondanks dat ik bij deze stage veel meer labwerk deed, kreeg ik hier eigenlijk juist veel meer een adviesgevende rol dan dat ik bij mijn bachelorstage had. Bij mijn bachelorstage deed ik onderzoek naar de vissen en kon ik er misschien wel iets over zeggen, maar daar bleef het dan ook bij. Bij deze masterstage kreeg ik uiteindelijk echter een belangrijk resultaat, waarmee ik daadwerkelijk toepasbaar advies kon geven. Ik ontdekte dat loofbomen beter zijn in het opslaan van koolstof dan naaldbomen en dat beide sowieso dus meer koolstof in de grond bevatten dan open duingebied. Met deze conclusie konden betrokken partijen ook echt aan de slag. Dit in tegenstelling tot het resultaat van mijn rol tijdens mijn bachelorstage. 

 

Wat vond je van de begeleiding tijdens deze stage?

Het was prettig dat mijn stagebegeleider heel toegankelijk was (indien hij in Nederland was, want hij was nog best wel eens in het buitenland). Gesprekken waren veel gemakkelijker, want de begeleider liet gewoon weten wat hij wel en niet goed vond aan mijn voorstellen en zo werd ik wel in de juiste richting begeleid. 

 

Hoe zag een gemiddelde stagedag er voor jou uit?

Ik heb veel meer in het lab gestaan. In het begin zat ik nog veel achter de computer voor literatuuronderzoek. Daarna begon ik aan de methode, dus ging ik er veel op uit om monsters te scheppen uit de duinen. Daarna heb ik ca. 2 maanden op het lab gestaan voor de analyse van de monsters. Tot slot moest ik weer veel schrijven en berekenen op de computer. Al met al zou ik dus zeggen dat de verdeling bestaat uit 70% computerwerk en 30% veld- en labwerk.

 

Hoe was de werkomgeving?

Ik zat hier op de afdeling Systeemecologie en dit was vergelijkbaar met de werkomgeving tijdens mijn bachelorstage: het was een ruimte waar studenten en andere mensen tijdelijk zaten. Ook hier kreeg je weer heel veel vrijheid om zelf te bepalen of je daar wilde werken of liever ergens anders. Als je daar op de afdeling was, was het echter makkelijker om even snel wat dingen te vragen aan bijvoorbeeld de labtechnicus, die dan vervolgens direct kon uitleggen wat er aan de hand was. Daardoor had het wel mijn voorkeur om voornamelijk gewoon op de afdeling te werken. Uiteraard stond ik ook gedurende een bepaalde periode in het lab en buiten in het veld, dus dat was dan wel weer een compleet andere werkomgeving. 

 

Was er een minpuntje aan deze stage?

Niet echt, behalve dat ik had gehoopt dat ik iets eerder klaar zou zijn geweest met de stage. Mijn stagebegeleider zat aan het begin van mijn stage in het buitenland, waardoor het contact wat moeizaam verliep. Daardoor was alles in z’n geheel een beetje meer opgeschoven, maar dat is ook wel deels aan mijzelf te wijten. 

 

Hoe ben je aan deze stageplek gekomen?

Ik had meerdere consultancybureaus en dat soort partijen aangeschreven, maar het lukte allemaal niet. Ik ben verder op zoek gegaan naar allerlei instanties die onderzoeken deden/publiceerden die met toegepaste biologie en/of ecologie te maken hadden, waaronder dus ook PWN. Uiteindelijk heb ik Hans Cornelissen aangeschreven dat ik een bepaald onderzoek had gezien, wat wel een literatuurstudie was, maar dat ik er wel echt iets mee wilde doen. Hij zei dat daar wel een volwaardige stage van gemaakt kon worden en dus heb ik PWN erover gemaild. Zodoende is het allemaal tot stand gekomen. 

 

Wat vond je het leukste aan deze stage?

Ik vond het ontzettend leuk om het veld in te gaan en de monsters te nemen van de verschillende gebieden. Daarnaast was het leuk om erover te kunnen praten met mensen die er ook echt veel van weten. 

 

Vond je het een flexibele stageplek?

Zoals ik eerder al zei over de werkomgeving, was de stageplek erg flexibel, maar dit gold ook voor de invulling van wat ik wilde onderzoeken. Als ik iedere week bijvoorbeeld een meting had willen doen, had dat ook gekund (mits dat werd goedgekeurd natuurlijk). Er waren dan ook genoeg opties voor de invulling. Toen ik samen met de begeleiders wandelingen maakte door de gebieden, praatten we ook echt ter plekke over wat je dan in de bepaalde gebieden precies zou kunnen onderzoeken. Langzamerhand kwam ik erachter dat er zóveel te onderzoeken viel, dat je er onderhand wel een PHD over zou kunnen doen!