Masters

Na het afronden van de Bachelor kun je Master volgen. Hieronder volgt een lijst met Biomedische en Biologie gerelateerde masters aan de Vrije Universiteit. Daarnaast is het ook mogelijk om je Master buiten de VU te doen, kijk hiervoor op de websites van andere universiteiten. Tot slot is het ook mogelijk om een Master in een andere richting te doen, hiervoor moet je vaak wel een schakeljaar doen, kijk op de website van de VU voor alle Master programma’s. Moeite met het zoeken van een master? Check de master keuzegids.

Bioinformatics &Systems Biology

Biomedical Sciences

Biomolecular Sciences

Cardiovascular Research

Drug Discovery and Safety

Ecology

Global health

  • ”Ik ben Johanna Young en een tweedejaars student van de Research Master Global Health. Ondanks mijn achtergrond en interesse in de Biomedische Wetenschappen wilde ik graag een bredere master doen die gezondheidsproblemen op internationale schaal bestudeerd. In deze opleiding leer je hoe je complexe gezondheidsproblemen kunt aanpakken met behulp van verschillende onderzoeksmethoden en verschillende disciplines. Ik heb deze twee-jarige Research Master Global Health gekozen, mede door zijn twee verschillende onderzoekstage mogelijkheden. Dit geeft je de kans om te ontdekken waar je interesses liggen en natuurlijk om werkervaring op te doen. Ook de optie om internationale stages te lopen trok mij. Voor mijn eerste jaars onderzoek ben ik in Kameroen geweest, wat absoluut een geweldige ervaring was! De diversiteit van de studenten en verschillende achtergronden maakt het samenwerken erg interessant. Teamwork en werken met verschillende disciplines staan centraal in deze Master. Hierdoor leer je niet alleen de theorie en de diverse onderzoeksmethoden, maar ben je ook goed voorbereid om het veld in te gaan. Door de Research Master Global Health heb ik ontzettend veel geleerd en het heeft mij veel mogelijkheden aangeboden. Ik ben er zeker van dat ik na het afronden van deze studie een leuke en passende baan kan vinden. Dus, mocht je een carrière in Global Health ambiëren, hou je van onderzoek doen en ben je een harde werker, dan past deze opleiding zeker bij jou!”

Health Sciences

  • ”Ik heb de master Health Sciences gevolgd met de specialisatie Infectious Diseases and Public Health. Zoals de naam als zegt heb ik vooral vakken gevolgd die met infectieziekten te maken hadden, maar vaak waren deze vakken gecombineerd met andere specialisaties waardoor ik ook aspecten van andere specialisaties leerde, wat erg leuk was. Ik heb bijvoorbeeld een vak gevolgd waarbij we keken naar infectieziekten en voedsel, en een vak waar we een beleidsplan moesten opstellen voor een bepaalde infectieziekte. De studie kwam redelijk overeen met mijn verwachtingen en ik vond de inhoud erg leuk. Ik vond de moeilijkheidsgraad redelijk hoog, en ik hoorde ook vaak dat deze specialisatie de moeilijkste is. Maar laat dit je niet afschrikken want de leerstof is echt interessant en de leraren zijn vaak ook aardig. Al met al is Health Sciences een veelzijdige en uitdagende master, en kan je na je studie veel kanten op.”

Human Movement Sciences: Research Master

Human Movement Sciences

MPA: Management, Policy Analysis and Entrepreneurship in the Health and Life Sciences

  • ”Op dit moment volg ik de master Management, Policy-analysis & Entrepreneurship in Health & Life Sciences. Het is een erg leuke master waarbij je nadenkt over complexe problemen in de zorg. Er zijn 4 verschillende specialisaties, waarvan ik International Public Health heb gekozen. Zoals de naam zegt, gericht op de internationale gezondheidszorg. Wat ik vooral leuk vind is dat er 2 stages in zitten van 5 maanden waarbij je echt in contact komt met bedrijven en dit zijn de moment dat je je theorie kan toepassen. Voor mijn 2e stage vertrek ik naar Ghana om daar onderzoek te doen voor een NGO. De master is echt een aanrader, alleen had ik niet verwacht dat de focus zo erg op onderzoek zou liggen wat ik soms wel jammer vind. In de master word je echt uitgedaagd om het beste uit je te halen met de vele individuele- en groepsprojecten, je hoeft je nooit te vervelen!”

Neurosciences

  • ”Ik ben Sara, 24 jaar en ik studeer sinds september Neurosciences aan de VU. In de master Neurosciences staat in het eerste semester de aanleg van een goede basiskennis op het gebied van het brein centraal. Iedereen doorloopt dit traject, ook degene die de onderwerpen die aan bod komen al eerder hebben behandeld in hun vorige studie. Later in het studiejaar kies je je eigen specialisatie binnen een fundamenteel, klinisch of genetisch onderzoeksgebied binnen de neurowetenschappen. Dit proces begint eigenlijk al tijdens de keuze voor je onderzoeksstage.  Daardoor wordt je studietraject veel specifieker.Het bijzondere en waardevolle aspect aan het studieprogramma is niet alleen de kennis die je opdoet in verschillende gebieden binnen de neurowetenschappen en de keuzevrijheid voor je studietraject, maar vooral de omgeving waarin je studeert. Je bevindt jezelf tussen studenten met zeer uiteenlopende achtergronden. Een bachelor in de psychologie, biomedische wetenschappen of juist het University college. Dit zijn slechts een aantal van de studies waarvoor mensen in mijn jaar hun bul hebben behaald. Door met zoveel verschillende mensen samen te werken wordt je beeld van sommige onderzoeksgebieden omvangrijker, en daardoor leer je, naar mijn mening, juist heel veel. In april gaan we met z’n allen naar een congres in Birmingham voor 4 dagen. Dit is door een hele leuke commissie binnen ons studiejaar georganiseerd. Het vooruitzicht naar dit uitje is erg fijn. Zeker omdat we elkaar nu tijdens onze stages minder gaan zien. Gelukkig staan er inmiddels ook al een aantal borrels op de planning dus van afscheid nemen is nog helemaal geen sprake.Kortom, over ‘Neurosciences’ kan ik alleen maar positief zijn. Ik raad het iedereen aan die interesse heeft binnen het onderzoeksgebied van deze master om eens een kijkje te nemen op een open avond of om een meeloopdag te volgen.”

Oncology

  • ”Kanker is de grootste doodsoorzaak in de wereld en de incidentie van deze ziekte blijft stijgen. Je hoort het overal om je heen, maar wat zorgt ervoor dat zo veel mensen kanker krijgen? Hoe zitten al die processen in elkaar? Ik vind het ontstaan en verdere ontwikkeling van kanker ontzettend interessant en wilt het liefst alles tot in detail weten. Het is bizar hoeveel processen en factoren er mee spelen. Tijdens de master Oncology leer je alles hierover en daarom heb ik voor deze master gekozen.In het eerste jaar zijn er een aantal verplichte vakken (Oncogenesis, Tumor Immunology, Tumor Biology and Clinical behaviour en Innovative Tumor Therapies) en een minor stage die je moet lopen. Het tweede jaar ben je vrij om zelf in te delen en bestaat uit een aantal keuzevakken (bijv. gericht op tumor immunology of bio-informatica), literatuurstudie en een eind stage. De hoeveelheid contacturen tijdens de vakken vind ik meevallen, vooral het thuissstuderen is veel en de stof is erg pittig, maar heel interessant. Verder zijn de twee stages heel leerzaam en vormen een basis voor een baan na je master. Omdat de master Oncology een echte research master is, wordt er vooral gericht op PhD functies en word je klaargestoomd om aan de slag te gaan als onderzoeker.”