Studeren kan soms één grote jungle aan verschillende organisaties, systemen, regels en administratieve zaken zijn. Om een beetje orde in de chaos te scheppen, hebben we de belangrijkste onderdelen op een rijtje gezet.
Vunet
VUnet is het studentenportaal van de VU, waarop je allerlei zaken kunt regelen. De website vind je op vunet.vu.nl. Hier kun je inloggen met je studenten account, die je als het goed is hebt gekregen. Ben je je Vunet-id kwijt of heb je de brief met je VUnet id niet ontvangen? Dan moet je even langs bij de IT-servicedesk (Hoofdgebouw, kamer 0A-11; W&N-gebouw, kamer M-020). Neem wel je studentenkaart of paspoort mee om je te legitimeren. Ben je je wachtwoord vergeten? Kijk dan hier hoe je deze kunt wijzigen.
De belangrijkste functie van VUnet is het intekenen voor vakken en tentamens. Intekenen voor vakken is verplicht. Anders mag je officieel het vak niet volgen en kan je cijfer niet geregistreerd worden.
Intekenen kan tot 4 weken van te voren. Voor tentamens en herkansingen kun je tot 2 weken van te voren inschrijven.
Op VUnet staat ook een overzicht van je cijfers. Het is handig om af en toe te kijken of al je cijfers er op staan en of ze ook kloppen. Het gebeurt soms dat cijfers niet goed geregistreerd worden. Hoe eerder je hierbij bent, des te gemakkelijker het op te lossen is. Belangrijk is ook om je cijfers te vergelijken met je cijfers op Canvas!
Verder is het erg aan te raden om je VUmail in de gaten te houden. Je VUmail adres kan ook gelinkt worden aan je persoonlijke emailadres, waardoor je op je eigen email alle mailtjes binnen krijgt. Sommige docenten gebruiken liever VUmail dan Canvas, door dit in de gaten te houden voorkom je dat je iets mist!
Verder kun je op VUnet nieuws over de universiteit en onze faculteit lezen en door slim gebruik te maken van de zoekfunctie, kun je op VUnet veel antwoorden op je vragen vinden
Canvas
Alle vakken maken gebruik van Canvas, de digitale leeromgeving van de VU. Inloggen op Cavas gaat ook weer met je VUnet id. Als je ingelogd bent, heb je toegang tot al je vakken en documenten.
Docenten zetten hier de PowerPoints van hun colleges op, uitleg van alle opdrachten en het rooster van het vak, zodat je precies weet waar je aan toe bent. Opdrachten kun je vaak ook online inleveren. Voor sommige vakken zul je je ook via Canvas moeten opgeven voor een werkgroep. Het is daarom erg belangrijk om de Canvas announcements in de gaten te houden.
Als je via VUnet bent ingeschreven bij een vak, krijg je automatisch toegang tot de bijbehorende Canvas pagina. Dit kan soms een even duren. Als je merkt dat je geen toegang hebt, moet je even je inschrijving controleren en anders mailen naar je docent, die kan je vaak wel toegang tot de Canvas pagina van het vak geven.
Studiegids
Via de online studiegids vind je informatie over alle vakken. Hierin staat onder andere opgenomen wie de coördinator en contactpersoon is, welke literatuur er verplicht is en waar de vakken over gaan. Dit is vooral handig door te lezen als je keuzevakken gaat kiezen.
Je vindt de studiegids via: www.vu.nl/nl/studiegids/index.aspx
Examencommissie
Het is altijd mogelijk om af te wijken van het vastgelegde pad van jouw opleiding, als je bijvoorbeeld een interessant vak ergens anders hebt gezien. Wil je bij een andere opleiding of zelfs een andere faculteit een vak volgen dat niet in je eigen curriculum zit, dan moet je wel even toestemming vragen van de examencommissie. Zij beoordelen verzoeken met betrekking tot vrijstelling van vakken, het volgen van alternatieve keuzevakken, het volgen van minoren buiten de VU, verzoeken voor extra tentamentijd en behandeling van klachten en bezwaren.
Wil je een verzoek indienen? Lees eerst goed de huidige OER door. Dit is het opleiding en examen reglement, waarin alle regels over het volgen van vakken en tentamens opgenomen zijn. Dit is wel een flink document met een hoop verwarrend taalgebruik. Het is daarom aan te raden om ook eerst met de studieadviseur te praten of iemand van de Facultaire studentenraad (FSR) of het Gyrinus bestuur. Zij weten vaak precies wat er in staat en hoe je verzoeken het beste kunt verwoorden.
De OER kun je op VUnet vinden via de zoekfunctie. Deel A is het algemene deel voor alle bacheloropleidingen van de FALW, deel B is opleidingsspecifiek. De OER wordt in principe per jaar opgesteld en zou dus ieder jaar gewijzigd kunnen worden, zorg daarom dat je de juiste versie hebt.
Denk je dat je genoeg grond hebt voor een verzoek, dan kun je het formulier “verzoek aan Examencommissie” invullen, ook dit is te vinden op Vunet.
Universitaire Studenten Raad
VU breed is er ook een studentenraad, de USR (Universitaire Studenten Raad). Zij behartigen de belangen van alle studenten op de universiteit. Hier vind je meer informatie over de USR.
Gyrinuskamer (GK)
In P-022 bevindt zich de Gyrinuskamer. Dit is onze eigen kamer binnen de faculteit. Iedereen is hier welkom voor koffie, thee, chocomel of soep. Je kunt hier lunchen, wachten tot je verder kan met je experiment, gewoon chillen, een tijdschrift lezen, spelletjes spelen, visjes bewonderen of socializen met medestudenten.
Aan de Gyrinuskamer vast zit het bestuurshok. Hier is vrijwel altijd wel iemand van het bestuur hard aan het werk. Als je vragen hebt kun je hier altijd terecht.
Computerzalen
Als student kun je gebruik maken van de computerzalen. Met je VUnet id kun je inloggen op je eigen account. Op de computers staan verschillende programma’s die je kunt gebruiken tijdens je studie, en je kunt er bestanden opslaan.
Pas wel op: computers gaan na 15 minuten op standby, dus zorg dat je alle documenten goed opslaat voor je gaat lunchen, anders loop je het risico dat alles weg is.
Voor Faculteit Bèta studenten zijn er computerzalen in het W&N gebouw in de S-2 vleugel, F131, F153, F229B en F401. De zalen zijn geopend van 8.00 tot 22.00 uur.
Via studyspot op VUnet kun je zien welke (computer)zalen op dat moment gereserveerd zijn. Maar let wel op, je kan via studyspot alleen vanaf het moment dat je kijkt reserveren. Bovendien is studyspot is niet altijd even betrouwbaar wat betreft de reserveringen.
Stilte ruimte
Wil je graag rustig studeren, zonder gestoord te worden door luidruchtige medestudenten? Ook deze zalen kun je via studyspot vinden en reserveren. Als je in een tentamenweek in een rustige zaal wilt studeren, kun je ook gebruik maken van de C2 zalen die vaak door het bestuur worden gereserveerd in de tentamenweken. Check altijd voor de zekerheid bij het bestuur of dit is gedaan.
Overige belangrijke informatie
Bindend Studie Advies
Het belangrijkste om in de gaten te houden tijdens je eerste jaar is je Bindend Studieadvies (BSA). Aan het einde van je eerste jaar moet je 42 van de 60 punten gehaald hebben, anders mag je volgend jaar niet verder. Dit is goed haalbaar, maar je moet wel even je best doen.
Laptop
Het wordt sterk aangeraden om een laptop te hebben. Je moet voor veel vakken verslagen schrijven en opdrachten maken. De FALW heeft de hoogste dichtheid computers per student van de hele VU, maar dit is nog altijd niet genoeg om alle studenten een computer aan te bieden. Je kunt daarom beter zelf een laptop hebben. Er zijn genoeg werkplekken om met een laptop te werken en tegelijkertijd met je mede studenten te overleggen.
Je kunt als VU-student automatisch op het draadloos netwerk. Hiervoor moet je wel een aantal dingen instellen. Een protocol hiervoor vind je bij de IT-desk in de M-0 hal van het WN-gebouw. Mocht het niet lukken, kan je aan de desk terecht, zij helpen je graag.
Printen
Het is mogelijk om via je eigen laptop op de printers van de VU te printen. De handleiding hiervoor is hier te vinden.
Onderwijsorganisatie
Klik hier voor een overzicht van de eenheden die betrokken zijn bij de onderwijsorganisatie van de bètafaculteit.
Mocht je ergens niet helemaal uitkomen, dan kun je altijd even aankloppen bij het Gyrinus bestuur.