Stage protocol

Lieve leden,

Een stageplek zoeken is altijd een stressvol proces en daarom is dit document opgesteld om het wat makkelijker voor jullie te maken. Ten eerste, lees altijd de stagehandleiding van jouw studiejaar goed door! Deze is leidend in het zoeken van een stage. Hier staan alle eisen in van een stageplek, de belangrijk deadlines binnen de stageperiode en nog veel meer informatie over de stage. Begin daarnaast op tijd met het zoeken van een stage. Het is namelijk niet raar om een paar keer afgewezen te worden, voordat je een stageplek hebt gevonden. Raak daarom ook niet in paniek als je eerst veel afwijzingen binnen krijgt, dit is heel normaal. Bovendien hebben veel instanties pas later in het jaar vacatures voor een stageplek, dus er kan altijd later nog een plekje voor jou vrijkomen.

In dit document vind je verder informatie over waar je onderwerpen voor je stages kan vinden, wie je kan benaderen hiervoor en hoe je deze mensen het best kan benaderen. Daarnaast vind je ook een overzicht van mensen die hun stage al voltooid hebben en waar ze deze hebben gevolgd. Veel succes en leesplezier!

Onderwerpen

Nadat je de stagehandleiding van je studie goed hebt doorgenomen en precies weet welke eisen er vanuit je opleiding worden gesteld, is het tijd om je zoektocht naar een stage te beginnen. Een beginnersfout die veel mensen maken is dat ze op zoek gaan naar kant-en-klare stages. Veel mensen zoeken daarom naar vacatures voor stages, maar helaas werkt dit in de praktijk niet altijd zo en kun je beter naar leuke instanties of afdeling zoeken. Zij hebben vaak projecten of onderzoeken lopen die niet als vacatures op websites staan.

Allereerst is het handig om te bedenken in welk veld of welke richting je je stage wilt gaan doen. Weet je dit nog niet? Ga dan na welke vakken je leuk vond tijdens je studie of welke vakken je gemakkelijk af gingen. Denk ook alvast na over welke master je na je studie wilt doen, voor sommige Masters moet je namelijk ook een bachelorstage hebben gedaan over hetzelfde onderwerp (denk aan Oncology of Neurosciences).

Als je eenmaal je richting(en) hebt gekozen, kun je gaan zoeken naar geschikte plaatsen. Heb je nou helemaal geen idee waarover je je stage wilt doen, ga dan voor speltip 9: spreid je kansen en kies er een paar. Wat wel heel erg belangrijk is, is dat wanneer je een afdeling of persoon benadert, je wel kan beargumenteren waarom je dit onderwerp hebt gekozen. Ook al heb je meerdere onderwerpen, bedenk wel voor elk onderwerp redenen waarom je het leuk vindt en bedenk hoe je dit kunt aantonen (bijvoorbeeld doordat je een bepaald keuzevak hebt gekozen).

Zoals in de stagehandleiding ook al staat beschreven zijn er een aantal dingen die je kunt doen, zo kun je:

  1. Een (gast)docent benaderen die meer over jouw onderwerp weet
  2. Studenten die al een stage hebben gelopen benaderen
  3. Afdelingen van ziekenhuizen benaderen
  4. Organisaties binnen het onderwerp benaderen.
  1. Het benaderen van een docent lijkt misschien eng in het begin, maar dit zeker één van de meest effectieve manieren. Dus overwin je angst en loop in de pauze van het college naar je docent toe (of stuur een e-mail). Mocht de docent zelf geen stageplekken hebben, vraag dan of ze misschien een contactpersoon hebben die je zou kunnen benaderen. Via je docent iemand benaderen werkt altijd beter dan een mail sturen naar een algemeen e-mailadres.
  2. Vraag eens aan andere studenten waar zij hun stage hebben gedaan, hoe ze eraan zijn gekomen en of ze eventueel nog een contactpersoon voor je hebben. Het voordeel van het benaderen van studenten is dat je ook meteen kunt vragen hoe de student de stage zelf heeft ervaren. Dus kom een keer op de borrel of in de GK en vraag andere studenten naar hun ervaringen. Als je geen idee hebt wie al een stage hebben gelopen binnen Gyrinus, kun je altijd het bestuur vragen of even op de lijst met stageplekken van studenten in dit document kijken.
  3. Als je via je docenten of andere studenten geen contactpersoon hebt kunnen vinden, kun je op de websites van bijvoorbeeld het VUmc of AMC kijken of zij een afdeling hebben die gespecialiseerd is in jouw onderwerp. Je kunt natuurlijk ook bij andere ziekenhuizen kijken.
  4. Natuurlijk zijn er ook mogelijkheden om buiten het ziekenhuis stage te lopen. Je zou bijvoorbeeld bij Sanquin of het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu stage kunnen lopen. In deze protocol vind je een lijst van Biomedische en Biologie gerelateerde bedrijven waar je eens naar zou kunnen kijken. Ook hebben we bij de lijst aangegeven of andere studenten hier al eens stage hebben gelopen. Je zou deze personen dan ook kunnen benaderen voor eventuele contactgegevens.

Stage in het buitenland

Natuurlijk is het ook nog mogelijk om een stage in het buitenland te doen. Voor een bachelorstage wordt het soms afgeraden omdat je maar een paar maanden de tijd hebt en omdat je vaak wat meer begeleiding nodig hebt. Wil je nou toch je bachelorstage in het buitenland doen, vraag dan even een gesprek aan met de studieadviseur of de stagecoördinator zodat je samen kunt overleggen of het voor jou mogelijk is.

Het zoeken van een stage in het buitenland gaat eigenlijk hetzelfde als het zoeken van een stage in Nederland. Het is wel raadzaam om eerder te beginnen met zoeken omdat je voor een stage in het buitenland wel meer moet regelen dan een stage in Nederland (denk aan huisvesting, visa, OV-vergoeding, goedkeuring vanuit Nederland, registratie in VUnet). Kijk voor meer informatie op VUnet (zoek naar stage in het buitenland).

Vanwege de studiereis van Gyrinus hebben wij enkele contacten in Oxford, mocht je geïnteresseerd zijn in één van deze bedrijven vermeld dan in je mailtje dat je via de studiereis van Gyrinus bij hen terecht bent gekomen. 

De bedrijven die wij in Oxford bezocht hebben waren:

Benaderen

Wanneer je een leuke stageplek hebt kunnen vinden, is het tijd om het bedrijf of het instituut te benaderen. De beste manier om dit te doen is door niet het secretariaat te benaderen, maar de persoon in de groep waar jij een stage wil volgen zelf te benaderen. Dit maakt het een stuk persoonlijker en daarom zal de benaderde persoon zich verantwoordelijker voelen om te antwoorden. Naast deze tip, is het ook aan te raden om de volgende dingen aan te houden:

  1. Probeer elke mail af te stemmen op waarnaar je solliciteert. Een standaardmail die je naar alle stageplekken stuurt scheelt natuurlijk heel veel tijd, maar PhD’s en Post-Docs filteren deze mails er zo uit. Het is belangrijk om oprecht geïnteresseerd over te komen voor het specifieke onderwerp van de stageplek.
  2. Veel PhD’s en Post-Docs vragen om een cijferlijst en een CV. Stuur deze dan ook meteen mee bij de eerste mail die je stuurt bij de benadering van een stageplek.
  3. Lees je een beetje in bij wie je wil solliciteren. Lees eventueel de abstract van verschillende artikelen die hij/zij heeft gepubliceerd. Je kan ook in de sollicitatiemail vermelden dat je het artikel erg interessant vond en zo kom je enthousiast over op de PhD of Post-Doc.
  4. PhD’s en Post-Docs hebben het erg druk in het algemeen. Daarom zou het kunnen dat ze over jouw mail heen lezen. Wees daarom niet bang om na een paar dagen zonder antwoord nog een mail te sturen. 90% van de keren reageren ze dan wel op je mail en wellicht positief!
  5. Er zijn heel veel mensen die stage willen lopen in de stageperiode. Wees daarom niet bang als je meerdere keren afgewezen wordt. Blijf gewoon heel veel mails sturen, of als nog beter: blijf bellen, en dan zal je vanzelf een leuke stageplek vinden.

Om een goed beeld te geven wat je een stagebegeleider kan mailen, zijn hieronder twee voorbeeldmails weergeven.

Dear Mr./Mrs. …,

My name is …, a third year biomedical sciences / biology student at the Vrije Universiteit in Amsterdam. I’m currently following a … minor and this year I’m planning to follow an internship and I was wondering if you had a spot for me in your research group. I’m very interested in this topic and it would be fantastic if I could do my internship in this group!

My internship begins in februari and ends in june. If you’d like to know more about me, I’ve put my resume and a list of my grades during my bachelor in the attachments. If you have got any further questions, feel free to ask. I hope I will hear from you soon.

 

————

 

Beste Mevrouw/Meneer …,

Naar aanleiding van uw project … mail ik u.

Mijn naam is … en ik ben dit jaar aan de Master … begonnen. Momenteel ben ik me aan het oriënteren op een stage voor dit studiejaar. En aangezien de onderwerpen binnen… mij altijd al hebben aangesproken, zou ik graag een stage in dit gebied willen doen.

Ik vroeg mij daarom af of er binnen uw project eventuele stageplekken beschikbaar zijn. Mocht u een mogelijke stageplek hebben, dan licht ik mijn motivatie graag toe in een brief of een persoonlijk gesprek.

In de bijlage vindt u mijn curriculum vitae.

Ik zie uw reactie graag tegemoet.

 

Stageoverzicht

Waar Wie Wat
VUMc- Afdeling Molecular Cell Biology and Immunology Thijs Jalving Alterations in the blood-brain barrier in early aging brain tissue
VU- Afdeling Molecular Cell Biology, group Systems Bioinformatics Dimitri Lindijer Modelling the rypanothione synthesis pathway in T. brucei

Geen lab stage, wel computermodellen.

NIN – Cerebellar Coordination and Cognition Jesse Hoogendorp Classification and directionality of neurons in the inferior olive
AMC-Medical Biology Inge Dierx Mitochondrial activity in Non-Compaction Cardiomyopathy
VU – Ecological Sciences, Animal Ecology Jasper Molleman Differences in heat tolerance between predator and prey
CNCR- Afdeling Molecular and Cellular Neurobiology Suzanne van Dongen Reversible hyperphosphorylation in hibernating mice